
Zapisz się i bądź na bieżąco z promocjami!

Nie wyrzucaj! Wykorzystaj!
W Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności rocznie. W znacznej większości przypadków wyrzucane produkty spożywcze nadają się do zjedzenia. Zbyt często pozbywamy się produktów, które osiągnęły datę minimalnej trwałości – poprzedzoną zwrotami „Najlepiej spożyć przed…” albo „Najlepiej spożyć przed końcem…”. Takie produkty można jeszcze zjeść nawet kilka dni po podanym terminie.
Data przydatności do spożycia, a data ważności
Data przydatności do spożycia wskazuje, do kiedy produkt może być spożywany. To orientacyjna informacja o czasie, w którym dana żywność zachowuje takie właściwości, jak np. zapach, wygląd czy konsystencja. W większości przypadków produkt nadaje się do spożycia po przekroczeniu tej daty.
Wystarczy tylko.....
- zobaczyć czy produkt wygląda tak jak powinien
- sprawdzić czy nadal świeżo pachnie
- spróbować czy dobrze smakuje.